ARÇ Nedir? ARÇ'ta Gezinti ARÇ'a Katılın Çeviri Derneği

Bağlantılar

ARÇ AÇIKLAMASI

HER GÜNÜMÜZ ACİL DURUM OLMASIN

Çeviri Derneği Afette Rehber Çevirmenlik (ARÇ) Grubu gönüllülerinden Ebru Gültekin Ilıcalı’yı 11 Temmuz 2012 Çarşamba günü Feneryolu tren istasyonunda küçük oğlu ile trene binerken peronda meydana gelen ihmal ve soru işaretleri ile yüklü akıl almaz bir kazada kaybettik.

ARÇ Grubu olarak üyemiz, arkadaşımız Ebru Gültekin Ilıcalı'nın kaybından duyduğumuz büyük üzüntü ile ailesine ve bütün yakınlarına, sevenlerine başsağlığı diliyor; ihmalleri ve kural dışı uygulamaları nedeniyle bu acı olaya neden olanları ihbar ediyor; haklarında yasal işlem yapılmasını ve demir yolu yolcu peronlarının acilen can güvenliğini tehdit etmeyecek biçimde ve güvenli şartnamelere göre düzenlenmesini, trenle peron arasındaki yasal uzaklığın bütün uygar ülkelerde olması gereken neyse o yönde düzenlenmesini talep ediyoruz.

Afetlerde ve acil durumlarda arama-kurtarma ve yardım faaliyetlerine çevirmenlik desteği vererek can kaybını azaltmayı hedefleyen Çeviri Derneği ARÇ Grubu olarak gönüllü faaliyetlerimiz nedeniyle afetlere ve acil durumlara hazır olmanın önemini biliyoruz; ancak günlük yaşamda ihmaller, kuralsızlıklar ve eğitimsizlik nedeniyle doğal yaşam akışımızın, sıradan bir günümüzün bile acil durum haline gelmesini istemiyor ve buna isyan ediyoruz.

Bizler de Ebru'nun kaybının ardından büyük bir isyan ve çaresizlik duygusu içinde olsak da tepkimizi gösteriyor ve bu çaresizliğe teslim olmak istemiyoruz. Bu olayın yasal süreçte ve kamuoyu nezdinde sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.

Ebru Gültekin Ilıcalı arkadaşımız ARÇ'a başvururken kişisel formunda bu gönüllü gruba katılma nedenini şöyle ifade etmişti: "Deprem kuşağında olmasına rağmen depremlerde planlı hareket etme bilinci geliştirmekte etkili olamayan ülkemizde... böyle bir çalışmanın içinde olmak olası bir depremde kendimi daha güvende hissettiriyor, ayrıca benim de başkaları için yapabileceğim bir şeyler olduğunu bilmek çaresizlik duygusunu azaltıyor."

Birçok afet ve acil durumla mücadele eden ülkemizde yaşamımızın en sıradan, olağan günlerinin ve anlarının da acil duruma dönmemesi, beklenmedik ve hak edilmedik can kayıplarının olmaması, güvenli yaşam hakkımızın elimizden alınmaması için kamuoyunu birlik olmaya ve harekete geçmeye davet ediyoruz. Herkes sorumluluğunun gereğini yerine getirsin ve her günümüz neredeyse bir acil durum kadar tehdit yüklü olmasın diye…

ÇEVİRİ DERNEĞİ

ARÇ GRUBU

Ebru Gültekin Ilıcalı'nın da aralarında bulunduğu ARÇ grubu 2002 Aralığında bir deprem tatbikatında